Skip to content

5 tips om buitenverf goed te gebruiken

Een goede voorbereiding is het halve werk. We hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om zelf aan de slag te gaan met onze buitenverven. Hierdoor kun jij goed voorbereid aan de slag aan jouw buitenklus.

Wat heb je nodig?

  • St. Marc verfreiniger, doek en spons
  • Schuurpapier en stofborstel
  • Afplaktape
  • Grondlak en lak
  • Kwast en lakroller

Ideale schilder temperatuur

De ideale temperatuur om buiten te schilderen is 19°C, maar tussen de 10°C en 25°C kun je ook prima schilderen. Idealiter ga je niet buiten aan de slag bij een temperatuur boven de 25 °C of onder de 10°C. Bij een te lage temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en hecht de lak slecht. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf te snel en kunnen er blaasjes en scheuren ontstaan.

Voorbereiding: schoonmaken en afplakken

Maak het houtwerk grondig schoon en droog het af met een doek. Hierna schuur je het houtwerk op  met schuurpapier. Schuurpapier heb je in verschillende korrels, dit zijn de richtlijnen voor het kiezen van de juiste korrel:

  • Oude verflagen of roest verwijderen: 60-80
  • Schuren van nieuw hout: 80-120
  • Opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat: 120-150
  • Opschuren van goede verflagen: 180-220
  • Opschuren tussen nieuwe verflagen: 240

Na het schuren van het houtwerk, maak je het houtwerk eerst stofvrij met een stoffer en kleefdoekjes. De randen van de ramen en deurposten plak je netjes af. Het beste tape is de ‘Gold’ tape, deze tape kun je zeer strak afplakken, waardoor er geen verf onderdoor kan lopen. Ook is dit type tape makkelijk te verwijderen en blijven er geen taperesten achter, zelfs niet als je het tape 2 weken laten verwijderd. Voordat je kunt schilderen moet het houtwerk goed droog zijn.

Aan de slag met de juiste materialen

De juiste kwast

De kwasten van Staalmeester zijn ambachtelijke kwasten die speciaal zijn ontwikkeld voor water gedragen en synthetische verf. Dit is een kwast met 100% synthetische haren waarmee je een strak resultaat zonder strepen krijgt. Deze kwast zorgt voor een goede verfopname, waardoor de juiste laagdikte op het oppervlak wordt aangebracht.

De juiste grondlak

Breng met een kwast de grondlak aan. Wij gebruiken het liefste de Rubbol Primer Extra: dit is een halfglanzende voor- en grondlak. Deze grondlak zorgt ervoor dat je nog langer kunt genieten van jouw buitenschilderwerk. De aflak blijft nog langer glanzend als je deze grond- en voorlak gebruikt. Bij grote oppervlakken gebruik je een roller. Verwijder direct na het schilderen de afplaktape, dit voorkomt beschadigingen aan de verf.

De juiste lak

Als de grondlak goed droog is, kun je aflakken. Voor buitenwerk adviseren wij om een hoogglans product te kiezen, onze voorkeur is de Sikkens Rubbol XD High Gloss. Hoe hoger de glansgraad van een product, hoe hoger de duurzaamheid is: dit komt omdat een hoogglans product minder last heeft van vuilaanhechting, waardoor schilderwerk er langer mooi uit blijft zien. Zijdeglans producten zorgen voor een meer matte uitstraling, maar zijn ook minder ‘flexibel’ dan hoogglans producten. Eerst plak je de randen opnieuw af, schuur daarna licht het hout op. Voor een egaal resultaat roer je eerst nog goed de verf door, daarna kun je aan de gang met kwast of roller. Als je eerste laklaag droog is kun je een tweede laklaag aanbrengen. Vergeet niet om direct na het schilderen de afplaktape te verwijderen! Dit voorkomt beschadigingen aan je schilderwerk.

Kwasten bewaren

Wil je de volgende dag weer verder gaan met je schilderwerk? Zet de verfkwast dan in het water. Zo blijft de kwast voor één dag goed. Als je de kwast even uitslaat en droogdept is hij weer gebruiksklaar. Wil je de kwast voor een langere periode bewaren? Dan kun je de gebruikte kwast in een laagje rauwe lijnolie neerzetten. Als je de volgende keer weer verder gaat, veeg dan de kwast af met een doek en je kunt weer aan de slag.

Alleen in juni en juli: hoge korting op alle Sikkens buitenverf

Ben jij al op de hoogte van onze buitenverf actie? In juni en juli scoor je Sikkens buitenverf in alle soorten en hoeveelheden met hoge kortingen! Alle buitenlakken en -muurverf van Sikkens* die wij in onze Kleur Studio verkopen doen mee. Een compleet overzicht van al onze prijzen tijdens deze kortingsactie vind je binnenkort op onze website. Let op! Deze actie is geldig t/m woensdag 31 juli.

* M.u.v. Rubbol Finura High Gloss en Rubbol Finura Satin

Meer informatie of vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Maak dan een afspraak met een van onze kleuradviseurs, we helpen je graag met het uitkiezen van de juiste (grond)lak en kleuren voor jouw huis. We zijn te bereiken via het vaste telefoonnummer (0252-21 17 79) of per e-mail: winkel@vankesterenschilders.nl.

Back To Top