Skip to content

Hoe weet je of je buitenschilderwerk toe is aan een nieuw likje verf?

Het onderhouden van het buitenschilderwerk van je huis is essentieel om je houten deuren en kozijnen goed te onderhouden én om je huis een verzorgd uiterlijk te geven. Door regelmatig je buitenschilderwerk te controleren, kun je de conditie van je schilderwerk van je huis te waarborgen. Door tijdig te reageren op onderstaande signalen, kun je ernstige schade én eventuele bijkomende hoge kosten voorkomen en de levensduur van je buitenoppervlakken verlengen. Maar hoe weet je nou wanneer het tijd is voor een nieuw likje verf? Hier zijn enkele signalen die aangeven dat je buitenschilderwerk aan vernieuwing toe is. 

Als je een of meerdere van deze tekenen opmerkt, is het tijd om je schilderwerk een nieuw likje verf te geven

1. Afbladderende Verf

Een van de meest zichtbare tekenen dat je buitenschilderwerk toe is aan vernieuwing, is afbladderende verf. Wanneer de verf los begint te laten van de ondergrond, biedt deze geen bescherming meer tegen de elementen, waardoor vocht en vuil in je houtwerk kunnen binnendringen en schade kunnen veroorzaken.

2. Verkleuring en Vervaagde Kleuren

Verkleuring en vervaging van de verf zijn andere duidelijke tekenen dat je schilderwerk aangepakt moet worden. Dit komt vaak door blootstelling aan UV-straling, regen en andere weerselementen. Als de kleur van je gevel, deuren of kozijnen er dof uitziet of ongelijkmatig verkleurd is, is het tijd om een nieuwe verflaag aan te brengen om de oorspronkelijke uitstraling te herstellen.

3. Scheuren en Barsten

Scheuren en barsten in de verf kunnen wijzen op veroudering of op problemen met de onderliggende materialen. Kleine scheuren kunnen snel groter worden en vocht doorlaten, wat kan leiden tot houtrot en andere structurele problemen. Het is belangrijk om deze scheuren zo snel mogelijk aan te pakken.

4. Krijtende Verf

Als je met je hand over het geschilderde oppervlak veegt en er een poederachtige substantie achterblijft, betekent dit dat de verf aan het krijten is. Dit is een teken dat de verf zijn bindkracht verliest en zijn beschermende eigenschappen heeft verminderd. Een nieuwe verflaag is noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.

5. Blaasvorming

Blaasvorming, ook wel blaarvorming genoemd, ontstaat wanneer vocht of lucht onder de verflaag opgesloten raakt. Dit kan gebeuren door slechte hechting van de verf, vochtproblemen of door een verkeerde applicatietechniek. Blaasvorming kan leiden tot verdere verfafschilfering en moet worden aangepakt door de verf te verwijderen en opnieuw aan te brengen.

6. Houtrot of Schimmel

Als je tekenen van houtrot of schimmel ziet op houten oppervlakken, is dit een duidelijk signaal dat het buitenschilderwerk moet worden aangepakt. Vocht is waarschijnlijk doorgedrongen door een beschadigde verflaag, wat de onderliggende materialen heeft aangetast. Deze problemen moeten worden opgelost voordat er een nieuwe laag verf wordt aangebracht.

7. Kale Plekken en Slijtage

Kale plekken en zichtbare slijtage op vaak aangeraakte of blootgestelde delen, zoals randen van deuren en raamkozijnen, tonen aan dat de verflaag dunner wordt en niet langer voldoende bescherming biedt. Deze plekken zijn vatbaar voor verdere schade en vereisen snel onderhoud.

Back To Top