Skip to content

Op Girls’ Day 2024 maken meisjes kennis met het Schildersvak

Op  donderdag 11 april was het in heel Nederland Girls’ Day. Een initiatief van Stichting VHTO om meiden tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT-vakken. Bij Van Kesteren Schilders hebben wij in samenwerking met de lokale middelbare school Teylingen College KTS een Girls’ Day georganiseerd waarop meiden van deze school de beginselen van het schilders- en interieur vak leerden onder begeleiding van schilder Carolien en interieurstylist Carolien. 

Carolien van Rijn is schilder bij Van Kesteren Schilders en is de enige vrouwelijke schilder binnen het bedrijf. Zonde, want het is een heel mooi beroep met veel vrijheid: “schilder worden lag voor mij als jong meisje niet voor de hand, pas op latere leeftijd maakte ik kennis met het vak en was ik direct verkocht”. Carolien hoopt met een dag zoals deze andere jonge vrouwen ook enthousiast te maken voor het vak.

Carolien Tijsterman is een vast gezicht binnen het bedrijf Van Kesteren: al ruim 13 jaar is zij meerdere dagen per week te vinden in de Kleur Studio. Ook was zij een van de drijvende krachten achter het nieuwe concept voor de winkel: een inspiratievolle omgeving waar klanten terecht kunnen voor al hun vragen over hun huis en interieur. Men is welkom voor een blik verf, maar ook voor een compleet interieurplan draait de interieurstylist haar hand niet om.

Girls’ Day 2024: meiden maken kennis met het interieur- én schildersvak

De Girls’ Day was dankzij deze twee vrouwen een groot succes! De leerlingen van de KTS gingen vol enthousiasme aan de slag met hun mini projecten: het schilderen van een stoel. Eerst kozen ze zelf een mooi kleurontwerp uit, waarna ze zelf hun verf mochten mengen met de verfmengmachine van Sikkens. Vervolgens werden de stoelen netjes voorbereid op het schilderwerk: schoonmaken, netjes schuren en daarna aflakken in hun zelfgekozen kleur. De dames gingen na afloop vol enthousiasme weer naar huis en op de vraag of het schildersvak mogelijk voor hun was weggelegd werd bevestigend beantwoord: ‘ja, ik denk dat ik dit later wel wil worden’.

    

Girls’ Day, een initiatief van VHTO

Anders dan in andere landen is het aandeel vrouwen in technische of IT-beroepen in ons land laag. Uit onderzoek blijkt dat meisjes al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten. Dat komt onder andere door een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen. VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, wil door Girls’ Day meisjes een beter beeld geven van deze beroepen en hun mogelijkheden in deze sectoren. Tijdens deze dag kunnen meisjes op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT door langs te gaan bij een bedrijf in een van deze sectoren.

 

 

Bron: VHTO

Back To Top